a

Do you need help managing your diabetes?
Make an appointment today and learn why DHC is the best choice for diabetes and hormone care.

Call +94 77 789 2100

[email protected]
Colombo

Recent Posts

Nawaloka Hospital

Colombo

Follow Us

Steroïden kunnen een essentiële behandelingsstrategie voor COVID-19 bieden

Mensen met endocriene stoornissen kunnen hun toestand als gevolg van COVID-19 zien verslechteren, volgens een nieuwe recensie gepubliceerd in de Journal of the Endocrine Society.

‘We hebben de vorige SARS-uitbraak onderzocht die werd veroorzaakt door het zeer vergelijkbare virus SARS-CoV-1 om endocrinologen te adviseren die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19 “, zegt Noel Pratheepan Somasundaram van het National Hospital of Sri Lanka in Colombo, Sri Lanka.” Het virus dat COVID-19 veroorzaakt – SARS-CoV -2 – bindt aan de ACE2-receptor, een eiwit dat in veel weefsels tot expressie komt. Hierdoor kan het virus endocriene cellen binnendringen en de chaos veroorzaken die met de ziekte is geassocieerd.

SARS-CoV-2 kan reukverlies veroorzaken en de hersenen binnendringen. Bij eerdere coronavirusinfecties, zoals de SARS-epidemie in 2003, ontwikkelden veel patiënten een postviraal syndroom met vermoeidheid. Dit kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door bijnierinsufficiëntie, een aandoening waarbij de bijnieren onvoldoende cortisol aanmaken als gevolg van schade aan het hypofyse-systeem. Tijdens de SARS-epidemie herstelden patiënten die bijnierinsufficiëntie ontwikkelden, doorgaans binnen een jaar.

Testen op cortisoldeficiëntie en het behandelen van patiënten met steroïden kan een essentiële behandelstrategie worden”, zei Somasundaram. “Zeer recente studies hebben een verlaagde mortaliteit aangetoond bij ernstig zieke patiënten met COVID-19 behandeld met het steroïde dexamethason

COVID-19 kan ook leiden tot nieuwe gevallen van diabetes en verergering van bestaande diabetes. Het SARS-CoV-2-virus hecht zich aan ACE2, het belangrijkste toegangspunt tot cellen voor coronavirus, en verstoort de insulineproductie, wat bij sommige patiënten een hoge bloedglucosespiegel veroorzaakt. De auteurs benadrukken de noodzaak van strikte glucosemonitoring bij patiënten met COVID-19 als maatstaf om herstel te maximaliseren.

“Mensen met een vitamine D-tekort zijn mogelijk gevoeliger voor coronavirus en suppletie kan de resultaten verbeteren, hoewel het bewijs hierover wisselend is”, zei Somasundaram.